HISTÒRIA

L'any 1979 Els Pallaresos compta amb 8 capgrossos del Taller EL INGENIO de Barcelona.

Els nanos i els gegants són un element essencial en tots els seguicis populars dels pobles de Catalunya, però als Pallaresos els nanos han estat sortint sols durant molt de temps. Els nanos dels Pallaresos sortien per la festa major d’estiu el dia 6 d’agost per Sant Salvador portats pel jovent del poble, tot acompanyant a les pubilles i als membres de l’excel·lentíssim Ajuntament a l’ofici solemne.

Com ja hem dit, fa molt temps que es van comprar , però com totes les coses, s’envelleixen, i durant aquests últims anys s’han anat repintant i modificant vestuari per diferents voluntaris del poble.
 

Presentació Nanos dels Pallaresos (1979)
Presentació Nanos (Agost 1979)

Presentació Gegants dels Pallaresos (2004)
Presentació Gegants
(Setembre 2004)

Durant tots aquests anys sempre s'ha parlat de fer uns gegants per a que els nanos no sortissin sols, i poder representar el poble dels Pallaresos a Trobades Geganteres d'arreu de Catalunya (i poder organitzar la nostra pròpia Trobada Gegantera) però mai s'ha près l'iniciativa de tirar endavant el projecte, gràcies a uns joves dels Pallaresos l'any 2003 van presentar el projecte a l'Ajuntament i aquest va tirar endavant la proposta formant un taller improvitzat a un magatzem del poble i al mateix temps es va crear un grup de Grallers per a que acompanyessin els gegants.

La construcció dels gegants es va iniciar a l'Abril de 2004 i hi van participar: Daniel Porta, David Hernando, Margarida Ramon, Maria Almonacid i Núria Almonacid (entre d'altres...) amb la supervisió i col.laboració de: Lluc Pagès i Marc Ferré

Llavors cada Dissabte pel matí es van anar fent la parella de gegants, que es va decidir fer una parella de pagesos. Dels vestits s'en van encarregar el grup de dones que formen part de "L'AFER DE LA DONA" dels Pallaresos. La nostra intenció era estrenar els gegants per la Festa Major dels Pallaresos a l'Agost, però va ser impossible perquè no estaven encara acabats els gegants, però al Setembre ja estaven enllestits i coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre, es van estrenar els Gegants dels Pallaresos fent una presentació en públic i una cercavila fins a l'Ajuntament, on realitzarien el seu primer ball.

El mes següent, el 24 d'Octubre, vam fer la 1ª Trobada Gegantera dels Pallaresos, tot convidant a 10 colles geganteres. Aprofitant la primera Trobada, els gegants els vam batejar, van rebre els noms de Vador i Tiana, i els seus padrins van ser els Gegants del Barri del Serrallo de Tarragona.

Des d'aquest dia tan especial, els nostres gegants surten a poblacions en que són convidats i festivitats dels Pallaresos.

A partir de l'any 2005 és quan la Colla Gegantera dels Pallaresos es va millorant i formant, es decideix que la Trobada Gegantera es realitzarà anualment coincidint per les Festes de Sant Isidre al Maig. També, des de Gener de 2005 la Colla és oficialment membre de "l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya".

L'any 2007 es va estrenar la primera bèstia, la Mulassa dels Pallaresos, el cap va ser construït per Joan Miró i Oró de la Serra d'Almos i l'estructura per Carles Brunet i Jose Mª Roig (membres de la Colla). La Colla es va encarregar d'organitzar tot un espectacle de presentació de la primera bèstia del seguici festiu del municipi amb la Companyia Elèctrica Dharma al toc de la "Presó del Rei de França" per la Festa Major d'agost de 2007.

Mulassa dels Pallaresos (2007)
Mulassa (2007)

Gegants Nous dels Pallaresos (2008)
Gegants Nous (Maig 2008)

Al 2008 els Gegants Vador i Tiana estaven prou fets malbé, degut a la seva manufactura realitzada per mans sense experiència i la gran qüantitat de sortides realitzades durant aquests quatre anys, és per això que es decideix per Junta i tot proposant-ho a l'Ajuntament la construcció d'una nova parella de Gegants, és així com al 2008 nasqueren l'Isidre i la Rosalia, dos gegants pagesos construïts per Manel Casserres de Solsona. Amb l'aparició dels Gegants Nous dels Pallaresos, els Gegants Vells limitarien les sortides només al municipi conjuntament amb els altres elements, per tal de conservar-los. Els padrins dels nous gegants, estrenats per la 5ª Trobada de Gegants van ser els Gegants Nous de Molins de Rei.

Es celebren els 5 anys de Colla i gegants als Pallaresos l'any 2009, tot coincidint amb el 30è aniversari dels Nanos dels Pallaresos, és per això que es decideix fer una restauració completa dels 8 capgrossos, ja que algun d'ells tenien molts cops i esquerdes. Per la Festa Major d'agost al 2009 es fa un espectacle presentació dels Nanos dels Pallaresos restaurats i repintats per Joan Miró i Oró, i amb nova vestimenta realitzada per el grup de dones de l'Afer de la Dona. A més, a més, l'Ajuntament ens cedeix un nou local social en condicions, ubicat on estava abans la Llar de Jubilats.

Espectacle de presentació dels Nanos dels Pallaresos restaurats (2009)
Espectacle 30 anys Nanos dels Pallaresos (Agost 2009)

Pel bateig dels primers Gegants dels Pallaresos, en Vador i la Tiana, i tot coincidint amb la primera Trobada de Gegants, es va escriure un conte que explicava la historia dels personatges que representaven els gegants. El conte va ser escrit per Margarida Ramon, membre de la Colla, i va ser imprès en un pergamí, que és el que actualment duu en Vador, gegant vell dels Pallaresos.

 

CONTE DELS GEGANTS DELS PALLARESOS

És l' hora baixa al Camp de Tarragona, hora de plegar i deixar el tros per tornar cap casa. El Sol il·lumina amb els darrers rajos les parets del mas mentre la marinada fa moure les branques de les oliveres. En Vador, un fadrí jove i eixerit dels Pallaresos observa com els pàmpols, empesos pel vent, van corrent entre les rengleres dels avellaners, sort que enguany no ha plogut massa i s’ha pogut plegar les avellanes ben eixutes, també ja s’ha enllestit el vermar, una excel·lent collita, enguany s’el.laborarà un magnífic vi novell.

Al poble es celebra la festa de la verema i avui, aquest vespre, hi ha ball. Hi haurà molta animació perquè vindra gent dels pobles del voltant fins i tot pujaran fadrins de Tarragona a festejar les nostres pubilles, segur que hi haurà xiquetes ben boniques per ballar. En Vador està badant una mica i s’en adona que si no espavila farà tard a l’envelat, ha hagut d’anar al Mas d’en Martí on viu el seu oncle per a que li donès l’escriptura de compra-venda d’una finca d’avellaners. Ja és apunt d’arribar a casa quan veu una noia pel camí que voreja la vinya, al braç hi du un cistellet amb herbes i va molt mudada, camina distreta i porta la faldilla graciosament arremangada agafant-se la roba amb la mà. De cop i volta veu en Vador,i deix anar la faldilla de seguida i el saluda amb un tímid però bonic somriure

 • Bona tarda Vador

En Vador obre uns ulls com un cabàs, però Xec, si és la Tiana, porta un vestit amb un estampat molt fi i elegant , cobrint-li les espatlles un mocador de blonda i du els cabells castanys recollits al clatell. Vador pensa: “ que bonica que és, el darrer cop que l’havia vist escurava soques d’avellaners i anava tota despentinada i guaita quin goig que fa”

 • Bona tarda Vador - li torna a dir la Tiana en veure la cara de badoc que li ha quedat.
 • Bona tarda Tiana, caram no esperava trobar-te aquí. Vindràs al ball oi? Fas molt de goig.

Tiana es posa una mica vermella i amb la mà es recull el cabell per darrera l’orella i sense deixar de somriure li diu

 • Gràcies tu també estàs molt eixerit, però portes la barretina una mica torta.

Tiana deixa el cistellet d’herbes a terra i amb molta cura li posa bé la barretina. El pobre Vador no s’ho pot creure, i mentre es queda arrupit d’espatlles i deixa que Tiana li arregli la barretina pensa: “però realment li agrado a aquesta noia? No ho hauria cregut mai”.Una deliciosa olor de sajolida, farigola i orenga omple l’aire. Tiana s’aparta una miqueta i se’l mira amb els seus ulls verds

 • Ara estàs bé, així estàs mes pinxo....Ui perdona sóc una agosarada.
 • No, no ets molt amable. Altres noies només riuen i fan befa quan un porta la barretina torta, i... aquestes herbes que fan tan bona olor...
 • Les ha collit la meva avia a la Font de la Mina i m’ha demanat que en portés unes quantes a la tieta Josefina abans d’anar al ball, M´hauria d’afanyar perque allí m’esperen la Maria i la Nuria i la Margarida . Hi anirem juntes saps?
 • Bé doncs ja ens veurem allà. També hi aniré amb els amics, en David, en Daniel, l’Aleix, però oi que em concediràs l’honor de ballar amb mi?
 • És clar que si, pobre de tu si no em treus a ballar el Ball del fanalet.
 • Et regalaré el fanalet mes bonic que hi hagi
 • Vador - diu ella una mica nerviosa-val mes que no xerrem massa perquè si ens veu alguna dona del poble ja saps com son....

Ell somriu i li diu

 • Si ja ho se, no pateixis no ens ha vist ningú, només aquell d’allà dalt- li diu mentre senyala l’arcàngel Sant Miquel que corona la magnífica torratxa de Can Bofarull

Na Tiana rient recull el cistellet de terra i apressa el seu pas tot acomiadant-se de Vador

 • Ens veiem al ball, fins ara Vador
 • Fins ara Tiana

En Vador encara es va quedar una estoneta comtemplant amb els seus ulls color avellana com ella s’allunyava i de tant en tant es girava amb una bonica rialla al seus llavis, i ell plantat en aquell racó de camí va sentir com el seu cor s’enamorava d’aquella pubilla mentre es jurava que els seus noms quedarien gravats per sempre allà, al Pi Gros.

I així és com aquesta parella dels Pallaresos es van enamorar, entre camps de vinyes i avellaners i així és com han nascut aquests gegants, amb amor. Eus aquí en Vador i la Tiana.

Escrit per Margarida Ramón
COLLA GEGANTERA DELS PALLARESOS

24 d'Octubre de 2004 - Bateig dels gegants dels Pallaresos, Vador i Tiana

 

© COLLA GEGANTERA DELS PALLARESOS - 2010 - Web realitzada per Korre Design